W maju i czerwcu w szkole podstawowej był realizowany program edukacyjny ,,Porcja Pozytywnej Energii”. Główny cel to edukacja i kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych opartych na spożywaniu warzyw oraz owoców.

W klasach 1 – 3 uczniowie w czasie zajęć poznawali wartości odżywcze owoców i warzyw oraz zależności między sposobem żywienia, a stanem zdrowia. W klasie I i IIb powstały ciekawe plakaty, z hasłami nawołującymi do jedzenia tych cennych, naturalnych produktów. Klasa I i IIa zastosowała zdobytą wiedzę w  praktyce,  robiąc pożywne i bogate w witaminy owocowe sałatki oraz szaszłyki. W klasie IIIa odbył się ,,MasterChef Junior”. Każdy uczeń z materiałów plastycznych wykonał zdrowe danie dnia. W IIIb odbyły się warsztaty plastyczne ,,Owocowy zawrót głowy”.

W klasach IV – VI dyskutowano nad korzyściami jedzenia owoców i warzyw dla zdrowia. Uczniowie klasy IV wykonali plakaty z piramidą żywieniową, piątoklasiści i szóstoklasiści uzupełniali karty pracy z zadaniami dotyczącymi zapotrzebowania organizmu młodego nastolatka na witaminy, substancje odżywcze w owocach, a także warzywach.

Podsumowując, młody organizm potrzebuje wielu mikro i makroelementów warunkujących prawidłowy rozwój. Dlatego też, bardzo ważne jest, aby dorośli zadbali o właściwe żywienie naszych dzieci w szkole, w domu, gwarantując im zdrowe jutro.

Przygotowała: Danuta Dryl