Każdy z nas może być masterchefem – 24.04.2018 r. szkolne warsztaty kulinarne w Zespole Szkół w Turośni Kościelnej.
Jaką przyjemność dawałoby jedzenie, gdyby było pozbawione smaku i zapachu? Smak i zapach to zmysły, które uczyniły z kuchni dziedzinę sztuki, rodzącą duże i małe arcydzieła.
O tym i innych sekretach gotowania mogli dowiedzieć się uczestnicy szkolnych warsztatów kulinarnych zorganizowanych w Zespole Szkół w Turośni Kościelnej. Pod czujnym okiem szefa kuchni p. Mateusza uczniowie klasy VII rozpoznawali i nazywali przyprawy, nie była to łatwa sztuka, niektóre z nich kusiły smakiem, niektóre zapachem czy też kształtem. Uczestnicy spotkania wnikliwie śledzili jak mistrz kuchni przyrządza pastę twarogową, która później stała się postawą do tworzenia finger –food.
Przyszedł w końcu czas na prezentację oraz degustację potraw, na tę część została poproszona p. dyrektor Ewa Chrabołowską. Każdy uczestnik czuł dumę i satysfakcję z własnoręcznie zrobionej kanapki bankietowej.
Gotowanie, jak każda nauka musi być przede wszystkim zabawą. Wtedy łatwiej wpada do głowy i zostaje tam na dłużej - zapewne dziś tak było.
„Powiedz mi a zapomnę, Pokaż mi a zapamiętam,
Daj mi zrobić - będę wiedział”- pod takim hasłem przebiegała
II część szkolnych warsztatów kulinarnych w naszej szkole pod kierunkiem szefa kuchni - p. Mateusza.
Zwykło się mawiać, że wspólny codzienny posiłek powinien być centrum każdego życia rodzinnego. Skoro tak, dlaczego by nie pójść o krok dalej - a raczej krok wcześniej - i nie przenieść tej dobrej praktyki na przygotowanie posiłku w szkole z rodzicem. Uczniowie naszej szkoły mieli taką możliwość wspólnego przygotowania z rodzicem aromatycznego kremu z marchwi z jabłkiem i cynamonem, czy też owocowej galaretki, która po wylaniu na blachę w ciągu minuty zmieniała swoją konsystencję. Z wielkim zaangażowaniem przez rodziców i dzieci przygotowywane były produkty na owocowy deser z melona i kalarepy. Aromaty, zwłaszcza zapach cynamonu czy też goździków oraz duszonych śliwek roznosił się po szkolnej stołówce. W końcu przyszedł czas na wspólny posiłek – jak w domu.
Mamy nadzieję, że warsztaty rozbudziły pasje kulinarne zarówno wśród uczniów jak i rodziców.
Dziękujemy panu Mateuszowi Kozłowskiemu za przeprowadzenie w naszej szkole szkolnych warsztatów kulinarnych.