Aktualności Szkoła Podstawowa

Zabawa, rozrywka, integracja, rywalizacja i wzajemna pomoc -  to wszystko było w czasie dwugodzinnego wypadu klasy III A do JUMPER PARKU w Białymstoku. Przez pierwszą godzinę trenerzy, trampoliny, zjeżdżalnie, tory przeszkód i wiele innych atrakcji było tylko do naszej dyspozycji. Niektórzy opanowali nawet salto w tył. Trochę zmęczeni ale bardzo szczęśliwi wróciliśmy do szkoły. Już czekamy na sponsorów kolejnego wyjazdu. Za ten dziękujemy rodzicom.

DSC08413

              orzel.png                                                                                                            

                  I. ORGANIZATOR:

Szkoła Podstawowa im. Stanisława Staszica w Turośni Kościelnej.

II. CELE KONKURSU:

  • Popularyzowanie poezji o tematyce patriotycznej.
  • Zachęcanie do kształtowania poczucia silnej więzi emocjonalnej, społecznej i kulturowej z własnym narodem, z jego historią, tradycją i wartościami.
  • Rozwijanie wrażliwości na słowo poetyckie o tematyce patriotycznej.
  • Utrwalanie poczucia dumy narodowej.
  • Promowanie młodych talentów.

III. UCZESTNICY KONKURSU:

Konkurs dedykowany jest do uczniów klas IV- VIII.

IV. PRZEBIEG KONKURSU:

  • każdy uczestnik konkursu zobowiązany jest do recytacji jednego  z wybranych wierszy o tematyce patriotycznej dostosowanej do możliwości odtwórczych wykonawcy;
  • konkurs przebiegnie z podziałem na II kategorie wiekowe:

kategoria I- klasy IV-VI

kategoria II- klasy VII- VIII

  • z każdej szkoły z terenu Gmina Turośń Kościelna  może zgłosić  maksymalnie po 3 uczestników z poszczególnej kategorii;  
  •  do 31 października 2023r. należy przesłać na adres Zespołu Szkół w Turośni

                  Kościelnej, ul. Białostocka 4, 18-106 Turośń Kościelna, tel. 856505210 wypełnione

                  Karty zgłoszenia i Oświadczenia (Załącznik nr 1 i Załącznik nr 2) z dopiskiem:  

                  Konkurs Recytatorski Poezji Patriotycznej;

  • uczestników konkursu oceniać będzie komisja konkursowa  powołana przez Organizatora.

V. TERMIN KONKURSU: 9 listopada 2023r. godzina 08:15.

 

VI. KRYTERIA OCENY:

  • opanowanie tekstu, dykcja, dobór i rozumienie tekstu, ekspresja wypowiedzi (zaangażowanie emocjonalne i pomysłowość interpretacji).

VII. NAGRODY:

Laureaci otrzymają nagrody książkowe i dyplomy, pozostali uczestnicy konkursu dyplomy potwierdzające ich udział w konkursie.

VIII. INFORMACJE DODATKOWE:

  • uczestników obowiązuje szkolny strój galowy.
  • W przypadku wierszy niepublikowanych lub mało znanych prosimy o dołączenie tekstu wiersza (dołączony tekst pozwoli na ewentualną podpowiedź, gdy dziecko podczas recytacji zapomni tekstu).
  • Dla każdego uczestnika konkursu obowiązuje osobna karta zgłoszenia.
  • Telefon do kontaktu:

  Koordynatorzy Konkursu:

     Katarzyna Purta tel. 512145112

     Grażyna Dryl tel. 510124165

 

 

            W dniu dzisiejszym uczniowie klasy III „a” zrobili samodzielnie pyszną sałatkę warzywną. W czasie jej przygotowywania poznali wartości odżywcze i smakowe polskich warzyw oraz utrwalili wiadomości o roślinach okopowych. 

Uczniowie starannie kroili ugotowane warzywa i jajka. Wspólnie wymieszali i przyprawili. Wykorzystali do tego naczynia zakupione  przez szkołę w ramach projektu LABORATORIA PRZYSZŁOŚCI.

Na koniec degustowali się smakiem samodzielnie przygotowanej potrawy, którą zjedli w ramach drugiego śniadania.

1 2357 2 2133 3 1914 4 1759

         Centrum Obsługi Placówek Opiekuńczo - Wychowawczych w Białymstoku, składa serdeczne podziękowania rodzicom, uczniom oraz pracownikom Przedszkola Samorządowego i Szkoły Podstawowej im. Stanisława Staszica w Turośni Kościelnej , za zbiórkę darów dzieciom z Placówki Opiekuńczo - Wychowawczej im. dr I. Białówny w Białymstoku.

 Dziękujemy

Podziękowanie od Centrum Obsługi Placówek Opiekuńczo Wychowawczych w Białymstoku

Dzień Edukacji Narodowej świętujemy 14 października, ale w naszej szkole obchody odbyły się już dzisiaj. Wykorzystaliśmy tę okazje do zaprezentowania swoich wspaniałych talentów. W programie wystąpili nasi harcerze z TDH 37 Feniks, niesamowity kolarz Paweł, malarze Klaudia, Zosia, Maja oraz Kacper, karateka Wiktoria, akrobatka Oliwia. W przepiękny nastrój wprowadziła nas swoją grą na keyboardzie Malwina. Dzięki Jankowi i Julce poznaliśmy nowa dyscyplinę sportu, jaką jest pickleball (kilkoro nauczycieli spróbowało nawet swoich sił z paletką). Dominik podzielił się swoją pasją, jaką jest tworzenie mydełek. Program zakończyli chórzyści ze wspaniałymi, wyśpiewanymi życzeniami. Każdy z nauczycieli otrzymał dyplom za posiadanie specjalnych talentów. Było pięknie!

Klasy 1-3 przygotowały śliczne kartki okolicznościowe, które można podziwiać na wystawie.

Wszystkim nauczycielom, pedagogom, pracownikom szkoły oraz uczniom życzymy zadowolenia, szczęścia oraz rozwijania wspaniałych talentów ❤️❤️

image0 3 image1 2 image2 1 image3 1 image5

 

Trzecioklasiści doskonale wiedzą, że owoce w naturalny sposób pomagają zwiększyć odporność organizmu i są doskonałym  źródłem witamin. Z myślą o tym 10 października wspólnie wykonaliśmy sok owocowy. Przed przystąpieniem do działania przypomnieliśmy sobie zasady higienicznej i bezpiecznej pracy. Zrobiony sok zniknął w mgnieniu oka. Był przepyszny!
#LaboratoriaPrzyszłości

387327575 804637614994966 3959621696848380076 n 387324257 6504441212988413 2916090999835521166 n 387332004 1933623790372122 3556655456192810485 n 387331974 1560828588055975 3402263995898138935 n 387321142 6872362649492315 6826433498804983760 n

Dnia 10.11.2023 w nasza szkołę odwiedziła sekcja Sport Klub Karate Kyokushinkai Białystok shihan Piotr Sawicki.

Na początku zajęć sensei Robert Kuzmiecow  przedstawił krótki zarys historii karate Kyokushin, a następnie nastąpił pokaz, który obejmował techniki walki za pomocą rąk i nóg, walki (kumite), oraz pokaz łamania desek.

Na koniec zajęć wszyscy uczniowie mogli spróbować swoich sił w walce z “tarczami”.

IMG20231011115522 IMG20231011120004 IMG20231011120357 IMG20231011120419 IMG20231011120538 IMG20231011121129

10 października uczniowie klasy 2a z wychowawczynią udali się do manufaktury olei roślinnych ,,Olejowe smaki” w Turośni Kościelnej na warsztaty organizowane przez Fundację A – D – E – K w ramach projektu ,,Aktywni lokalnie – organizacja warsztatów edukacyjnych”.

Pani Ania – właścicielka firmy zapoznała dzieci z nasionami roślin oleistych oraz wytwarzanymi z nich olejami. Podkreśliła walory zdrowotne tych produktów. Na koniec dzieci wykonały kule do kąpieli z naturalnych składników.

Dziękujemy pani Ani za przekazaną wiedzę i zaproszenie.

olejowe smaki 1 olejowe smaki 2 olejowe smaki 3 olejowe smaki 4

6 października 2023r. zazieleniliśmy się na znak wsparcia dla osób z mózgowym porażeniem dziecięcym. Uczniowie założyli tego dnia element garderoby w kolorze zielonym. Obchody Światowego Dnia Mózgowego Porażenia Dziecięcego mają na celu podniesienie świadomości społecznej na temat tej choroby oraz zwrócenie uwagi społeczeństwa na codzienne problemy osób z MPD.
Jesteśmy solidarni💚💚💚

image0 2 image1 1


W tym tygodniu w klasie drugiej rozmawialiśmy na temat warzyw. Poznaliśmy budowę oraz jadalne części roślin. Zwieńczeniem naszej pracy było przygotowanie pysznych sałatek.

385771941 756110732993277 1633446896366627478 n 386419226 756110786326605 7695702054280649752 n 387042375 756110702993280 4719557167415585338 n 387197350 756110046326679 3980834203309920310 n
 
 

            Uczniowie kl. IV udali się  05.10. 2023r na wycieczkę do Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej w Wasilkowie.   Wycieczka po tym obiekcie była niesamowitą podróżą w czasie, przenoszącą  do początku XX w. Podczas zwiedzania dzieci miały możliwość podziwiać „chałupy” z dawnych czasów oraz ich regionalne wyposażenie. Dowiedziały  się jak kiedyś mieszkali ludzie na wsiach w naszym regionie i czym się zajmowali.

             Uczniowie uczestniczyli także w warsztatach  tkackich, poznając jednocześnie  technikę  tkacką tkanin dwuosnowowych.Zawitali  również  do dawnej  szkoły , gdzie  mieli okazję usiąść w ławkach dawnej szkoły i posłuchać ciekawych opowieści na temat warunków oraz systemu nauczania w minionych stuleciach. Był też czas  na pieczenie kiełbasek na ognisku. Smakowały wszystkim znakomicie. Wycieczka ta była wspaniałą lekcją historii na żywo.

384569386 1491655621665608 2944169588864761991 n 386885060 3691470681137061 3882570659420578986 n 384556621 2055486341459570 8163280492679575740 n 384553781 717631986482827 1649171643063363586 n 387328321 1765533427212043 6599812759419907664 n

Klasa 3 „b” omawiając tematykę zbóż, wpadła na pomysł, aby wspólnie upiec chleb.  Dzięki uprzejmości rodziców, którzy zorganizowali zakwas oraz potrzebne składniki, mogliśmy przystąpić do działania. Korzystając z naczyń zakupionych w ramach programu Laboratoria Przyszłości, doskonaliliśmy umiejętności praktyczne i matematyczne, takie jak odmierzanie i ważenie potrzebnych produktów.  

Upieczony przez nas chleb na naturalnym zakwasie z dużą ilością pestek słonecznika, siemienia lnianego i otrębów pszennych zjedliśmy podczas zdrowego i zbilansowanego śniadania, które dało nam moc i inspirację do kolejnych działań kulinarnych.

img 20231005 213419  img 20231005 213223  img 20231005 213256  img 20231005 213516  img 20231003 093133